neděle 14. dubna 2013

Týden v Berlíně

Když se mi naskytla možnost navštívit další město v mé oblíbené zemi Německo, neváhala jsem a realizovala jsem! Jela jsem s kamarádkou na vlastní pěst (jen ubytování jsme měli zajištěné), takže za tím vším stálo pár hodin příprav a plánování, kam se vůbec podíváme. Jelikož mám vystudovanou školu cestovního ruchu, vzala jsem to do svých rukou a doslova jsem se v tom vyžívala!

Ideální čas na tvoření a hledání památek jsou právě nepovinné přednášky. Po pár hodinách a dnech se mi natolik naplnil Word zajímavostmi Berlína, až jsem si říkala, že to za týden nemůžeme stihnout. Další plán byl pochopit místní dopravu a jak nejúsporněji po městě jezdit. První shlédnutí mapy, bylo děsivé a nepochopitelné. Ovšem postupem času jsem se začala orientovat a doufala jsem, že to nějak zvládneme.

Do posledních cca 12 hodin před odjezdem jsem si neuvědomovala, že mám balit a těšit se. Den předtím mě totiž čekala zkouška a já měla nervy na dranc. Zbytečně. Všechno jsem zvládla a já mohla začít konečně balit. Ovšem celé to nadšení přišlo opravdu až ráno, kdy jsem čekala na vlak.


Cesta byla báječná. V Praze se nám vyprázdnilo kupé, my jsme zatáhli závěsy a doufali, že si nikdo netroufne vejít dovnitř. Podařilo se. Až na prvním nádraží v Berlíně to zkusil takový nepříjemný pán a posléze i paní. Nevadí, za chvíli jsme vystupovali. Pán byl ovšem natolik ochotný, že mi neuhnul ani nohy, když jsem se vedle něho snažila protlačit s kufrem z kupé ven. Gentleman. 

Po příjezdu jsme už jen vstřebávali prosezených 6 hodin ve vlaku a plánovali příští dny. Druhý den jsme se rozhodli navštívit East Side Gallery - Berlínskou zeď a Oberbaumbrücke. Ten den byla strašná zima, že jsem se rozhodla si jít koupit rukavice. Nesehnala jsem. :-D






Na večer jsme naplánovali adrenalinový výlet S-Bahnem do nočního města k Braniborské bráně. Strašně se o sebe bojím a byla jsem ráda, že se nám nic nestalo.


Postupim (Potsdam) byla na plánu další den. Tak krásný den. Po dlouhé době jsem se vzbudili do ranního svitu a z celého týdne to byl nejkrásnější den. V Postupimi jsme navštívili malou postupimskou bránu a zámek Sanssouci.


Dalšími památkami na programu dne byl návrat do Berlína na Postupimské náměstí (kde jsme vyjeli na jeden z mrakodrapů a vychutnávali si úžasný výhled), Památník Holocaustu a Parlament.





Den třetí jsme navštívili další zámek, ale teď už v Berlíně. Charlottenburg.



Navštívili jsme i jedno muzeum (DDR Muzeum), kde jsme si mohli zkusit jízdu v Trabantu. :-)

A jak jsme vůbec zvládli dopravu po Berlíně?! Bravurně. Ani jednou jsme se neztratili, takže za sebe mohu říct, že mě střední škola a předmět Průvodcovství hodně naučili a jsem za to opravdu ráda. Doufám, že příště tam opravdu pojedu jako průvodkyně. Trochu odvážné, ale co. :-)

A nakonec fotka pro pobavení. Typický Češi. :-)

2 komentáře:

  1. Záááávist ohromná :)))) Jela bych hned! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní fotky, ale prostě nechápu lidi, kteří se fotí u pomníku židů a ještě na nich stojí, to mi přijde nevhodné ...

    OdpovědětVymazat